Edible Insects: A Brief Guide for Polish Consumers
Keywords:
edible insects, polish consumer, human behaviourAbstract
Od kilku lat koncepcja spożywania owadów budzi ogromne zainteresowanie w Europie w związku z możliwością zapewnienia zrównoważonego środowiskowo, alternatywnego do mięsa, źródła białka w diecie nie tylko zwierząt, ale i ludzi. W Polsce z początkiem 2023 r. zrobiło się bardzo głośno o owadach jadalnych, ale w negatywnym kontekście. W telewizji oraz mediach społecznościowych prowadzono kampanię dezinformacji, podając, że owady jadalne są zagrożeniem dla bezpieczeństwa zdrowotnego człowieka. Wskazywano, że spożywanie owadów jest fanaberią przyszłości, ideologicznym szaleństwem, koncepcją sprzeczną z polskim interesem uderzającą w polską wieś. Celem pracy jest przedstawienie najważniejszych, rzetelnych danych dotyczących owadów jadalnych w celu stworzenia pełnej i obiektywnej podstawy informacyjnej. Ta podstawa może posłużyć jako fundament do podejmowania decyzji dotyczących potencjalnego wykorzystania owadów jako źródła pożywienia.