Analiza opinii konsumentów na temat bezpieczeństwa opakowań do żywności. Badania wstępne

Autor

  • Anna Żbikowska ✉️ Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
    author@example.org
  • Agata Mendryk Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Sylwia Onacik-Gür Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Katarzyna Marciniak-Łukasiak Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Iwona Szymańska Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Abstrakt

Opakowanie do żywności ma istotny wpływ na bezpieczeństwo zapakowanego środka spożywczego i konsumenta. Celem pracy była analiza opinii konsumentów na temat bezpieczeństwa opakowań do żywności. W ankiecie wzięło udział 204 respondentów. Większość z nich nie była przekonana o całkowitym bezpieczeństwie opakowań przeznaczonych do kontaktu z żywnością. W ich opinii najlepszym materiałem opakowaniowym było szkło, jednakże rodzaj opakowania rzadko wpływał na wybór produktu spożywczego. Można przypuszczać, że wygoda użytkowania, funkcjonalność i atrakcyjność opakowania wciąż mają dla konsumentów większe znaczenie niż bezpieczeństwo i ekologia. Wszyscy respondenci dostrzegali ważną rolę opakowania w zapewnianiu bezpieczeństwa żywności. Ponad połowa badanych wskazała stosowanie substancji niedozwolonych do kontaktu z żywnością w procesie produkcji materiałów opakowaniowych jako zagrożenie występujące najczęściej. Może to świadczyć o braku wiedzy respondentów o obowiązujących w Polsce i UE rozwiązaniach zapewniających konsumentom bezpieczeństwo.(abstrakt oryginalny)

Pobrania

Opublikowane

2019-01-30

Numer

Dział

Artykuły