Częstotliwość i preferencje spożycia przez mieszkańców województwa dolnośląskiego w wieku 19-50 lat mrożonych deserów jako funkcjonalnej żywności probiotycznej

Autor

  • Zuzanna Goluch ✉️ Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
    author@example.org
  • Kamila Mielcarek Lody Naturalne na Błoniach

Abstrakt

Celem artykułu była ocena częstotliwości i preferencji spożycia mrożonych deserów (lodów i sorbetów) przez osoby dorosłe oraz ocena ich wiedzy na temat tych produktów probiotycznych. Badaniem objęto 52 osoby (w wieku 19-50 lat) pośrednią metodą ankietową CAWI (Computer-Assisted Web Interview). Stwierdzono, że respondenci preferują naturalną żywność probiotyczną, mają podstawową wiedzę dotyczącą probiotyków, lubią spożywać lody, co czynią najczęściej kilka razy w tygodniu w porze letniej, preferują smaki lodów czekoladowy i śmietankowy oraz malinowy sorbetów. Respondenci nie słyszeli o lodach probiotycznych, ale chętnie by je spróbowali i włączyli do diety. Zasadne jest promowanie wśród społeczeństwa lodów probiotycznych o cennych walorach prozdrowotnych mające na celu uzupełnienia i urozmaicenia diety(abstrakt oryginalny)

Pobrania

Opublikowane

2019-01-30

Numer

Dział

Artykuły