Wybrane naturalne substancje pobudzające w żywności i ich wpływ na zdrowie człowieka

Autor

Słowa kluczowe:

kofeina, zdrowie, żywność

Abstrakt

W pracy omówiono poszczególne substancje pobudzające występujące w żywności oraz powszechność i wiedzę społeczeństwa na temat ich wpływu na zdrowie. Celem pracy było zidentyfikowanie wpływu spożywania wybranych naturalnych substancji pobudzających na zdrowie człowieka. Badania ankietowe przeprowadzono online w 2023 roku, w oparciu o autorki kwestionariusz, wśród osób o różnym wieku i wykształceniu. Stwierdzono, że substancje pobudzające są powszechnie stosowane przez respondentów ankiety. Znaczna część ankietowanych spożywała substancje pobudzające nawet kilka razy dziennie (41,1%). Ankietowani zdawali sobie jednak sprawę z negatywnych skutków spożycia tych substancji i wyrazili chęć ograniczenia ich spożycia (46,1%). Aż 84.1% respondentów wskazało na konieczność większej edukacji na ten temat, zaznaczając, że informacje, które pozyskiwali z Internetu, dotyczące zarówno działania, jak i bezpiecznych dawek spożycia danej substancji, były daleko niewystarczające.

Opublikowane

2024-05-07