Wybrane naturalne substancje pobudzające w żywności i ich wpływ na zdrowie człowieka
Słowa kluczowe:
kofeina, zdrowie, żywnośćAbstrakt
W pracy omówiono poszczególne substancje pobudzające występujące w żywności oraz powszechność i wiedzę społeczeństwa na temat ich wpływu na zdrowie. Celem pracy było zidentyfikowanie wpływu spożywania wybranych naturalnych substancji pobudzających na zdrowie człowieka. Badania ankietowe przeprowadzono online w 2023 roku, w oparciu o autorki kwestionariusz, wśród osób o różnym wieku i wykształceniu. Stwierdzono, że substancje pobudzające są powszechnie stosowane przez respondentów ankiety. Znaczna część ankietowanych spożywała substancje pobudzające nawet kilka razy dziennie (41,1%). Ankietowani zdawali sobie jednak sprawę z negatywnych skutków spożycia tych substancji i wyrazili chęć ograniczenia ich spożycia (46,1%). Aż 84.1% respondentów wskazało na konieczność większej edukacji na ten temat, zaznaczając, że informacje, które pozyskiwali z Internetu, dotyczące zarówno działania, jak i bezpiecznych dawek spożycia danej substancji, były daleko niewystarczające.
Pobrania
Opublikowane
Licencja
Prawa autorskie (c) 2024 Nauki Inżynierskie i Technologie
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.