Czynniki kształtujące jakość wina
Abstrakt
Wybór odpowiedniej lokalizacji to ważny czynnik przy zakładaniu nowej winnicy. W strefie klimatu umiarkowanego, w której leży także Polska, ma on kluczowe znaczenie dla powodzenia uprawy winorośli. Źle wybrane miejsce - wietrzne, narażone na przymrozki lub z nieodpowiednią glebą - może mieć niekorzystne skutki dla jakości wina oraz opłacalności produkcji. Podczas zakładania winnicy należy zwrócić uwagę nie tylko na temperaturę panującą w danym regionie, ale również na rodzaj gruntu i stanowisko. W Polsce zaledwie kilka procent powierzchni gruntów spełnia warunki umożliwiające założenie winnic. Celem pracy było omówienie wpływu głównych czynników zewnętrznych, innych niż wybór szczepu, na jakość wina i wydajność owocowania winorośli. Skupiono się na dwóch głównych grupach czynników, tj. warunkach klimatycznych i przechowywaniu. Opracowanie przybliża, na co należy zwrócić uwagę podczas wyboru miejsca na winnicę oraz jak przygotować miejsce pod przechowywanie wina, aby nie zmieniło ono negatywnie swoich walorów smakowych.(abstrakt oryginalny)Pobrania
Opublikowane
2020-01-30
Numer
Dział
Artykuły
Licencja
Prawa autorskie (c) 2020 Jolanta Gut
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.