Wykorzystanie metody przypadku w doskonaleniu jakości produktów żywnościowych oraz zapewnienia ich bezpieczeństwa

Autor

  • Karolina Gadzała Karolina Gadzała ✉️ WAGO ELWAG Sp. z o.o.
    author@example.org
  • Tomasz Lesiów Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Abstrakt

Celem autorów pracy jest przedstawienie możliwości zastosowania metody przypadku w realizacji przedmiotów z zakresu technologii żywności i żywienia oraz nauk o jakości przez studentów studiów I i II stopnia na UE we Wrocławiu. Studenci studiów I stopnia mieli zaprezentować w formie eseju przykład z własnego doświadczenia, umożliwiający udoskonalenie procesu w oparciu o wykorzystanie analizy przyczyn i skutków błędów FMEA. Studenci studiów II stopnia mieli ukazać w formie eseju i prezentacji nieuczciwość producentów żywności i afery, które zachwiały wiarę konsumentów w bezpieczeństwo żywności. Zastosowanie metody przypadku skutkowało tym, że osoby ją stosujące mogły w praktycznym aspekcie zastosować analizę FMEA, przedstawić nieprawidłowości oraz wskazać na działania zapobiegawcze i doskonalące. Metoda przypadku jest kształcąca zarówno dla studentów, jak i dla prowadzącego, zmusza go bowiem do poszukiwania takich rozwiązań dydaktycznych, aby teoria mogła znaleźć zastosowanie w praktyce.(abstrakt oryginalny)

Pobrania

Opublikowane

2020-01-30

Numer

Dział

Artykuły