Rola przekąsek w żywieniu człowieka ze szczególnym uwzględnieniem przekąsek mięsnych

Autor

  • Tomasz Lesiów ✉️ Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
    author@example.org
  • Magdalena Kuchlewska Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie

Abstrakt

Celem autorów pracy było przedstawienie roli przekąsek w codziennej diecie w Polsce i na świecie. Omówiono aktualny stan wiedzy na podstawie prowadzonych badań ankietowych w kraju i w ujęciu globalnym, z uwzględnieniem przekąsek zalecanych i niezalecanych w diecie człowieka dla różnych grup wiekowych. Spożywanie przekąsek ma duży udział w nawykach żywieniowych, szczególnie wśród nastolatków. Wiedza na temat wpływu zachowań żywieniowych związanych ze spożywaniem przekąsek na masę ciała i stan zdrowia ma kluczowe znaczenie dla określenia działań publicznych w zakresie promowania zdrowych nawyków żywieniowych. Wykazano, że preferencje smakowe względem przekąsek różnią się w zależności od regionu czy państwa. Zwrócono uwagę na dynamicznie rozwijający się sektor przekąsek mięsnych w Polsce i na świecie. Decyzje zakupowe dotyczące przekąsek powinny się opierać na wiedzy konsumentów, pozyskanej głównie w czasie edukacji szkolnej, a uzupełnionej informacjami ze środków masowego przekazu oraz na daleko idącej rozwadze/ roztropności.(abstrakt oryginalny)

Pobrania

Opublikowane

2020-01-30

Numer

Dział

Artykuły