Risk Analysis of Berry Harvesting in a Blueberry Plantation
Abstrakt
Celem pracy było przeprowadzenie analizy ryzyka funkcjonowania plantacji borówki wysokiej, z wykorzystaniem metody FMEA. Oparto się na informacjach pozyskanych z dwóch prywatnych plantacji borówki, różniących się położeniem (Sokolniki, Dybów) oraz wielkością areału (0,45 ha i 4 ha). Wskazano, że największym zagrożeniem dla plantacji pierwszej oraz drugiej, a tym samym dla jakości produktu, okazało się zapewnienie prawidłowego nawożenia i ochrona przed chorobami i szkodnikami (wskaźnik ryzyka: 126). Ponadto w przypadku pierwszej plantacji duże znaczenie miało położenie plantacji (wskaźnik ryzyka: 147), cięcie i formowanie krzewów mające ogromny wpływ na rozwój roślin (120) oraz ochrona przed dzikimi ptakami (112). Jako duże zagrożenie dla plantacji drugiej zdiagnozowano również położenie plantacji, cięcie i formowanie krzewów (162), plonowanie, jakość handlową zbiorów oraz położenie plantacji (112). Najważniejsze zagrożenia dla jakości borówek występują w pierwszym ogniwie łańcucha logistycznego, tj. jest u producenta rolnego.(abstrakt oryginalny)Pobrania
Opublikowane
2022-01-30
Numer
Dział
Artykuły
Licencja
Prawa autorskie (c) 2022 Wiesław Michniewicz
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.