3D Printers for Food Printing - Advantages and Drawbacks of Market Ready Technical Solutions
Abstrakt
Artykuł przybliża podstawy techniki druku 3D w przypadku żywności, aby wskazać realne problemy tej technologii, zwłaszcza z perspektywy najnowszych rozwiązań technicznych (drukarek 3D) dostępnych na rynku w 2022 roku. Technika druku 3D żywności budzi coraz większe zainteresowanie zarówno w badaniach naukowych, jak i na rynku. W przypadku żywności najczęściej stosowaną techniką jest ekstruzja pasty - materiał umieszczany jest w pojemniku w kształcie strzykawki i ekstrudowany, podczas gdy głowica drukująca porusza się i nakłada warstwy jedna po drugiej, odtwarzając ostateczny kształt. Chociaż przeprowadzono badania nad innymi procesami addytywnymi, takimi jak strumieniowanie spoiwa i selektywne spiekanie laserowe z wykorzystaniem sproszkowanych produktów spożywczych, nadal jest dyskusyjne, czy procesy te są wykonalne w przypadku drukowania żywności(abstrakt oryginalny)Pobrania
Opublikowane
2022-01-30
Numer
Dział
Artykuły
Licencja
Prawa autorskie (c) 2022 Joanna Harasym
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.