Zmiany zachodzące w owocach i warzywach w łańcuchu logistycznym i sposoby ich ograniczania. Część 1

Autor

  • Karolina Tarapata ✉️ Zakłady Przemysłu Cukierniczego "Otmuchów" SA
    author@example.org
  • Tomasz Lesiów Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Abstrakt

Celem pracy było przedstawienie zmian zachodzących w owocach i warzywach podczas zbioru u producenta rolnego, w czasie transportu i magazynowania, podczas przetwarzania u przetwórcy, w hurcie i sprzedaży detalicznej oraz u konsumenta, a ponadto omówienie możliwości ograniczenia tych zmian w poszczególnych ogniwach łańcucha logistycznego. Trwałość oraz jakość owoców i warzyw jest uzależniona od wielu czynników - rodzaju surowca, procesów, którym są poddawane podczas przetwarzania, prawidłowości stosowanych procedur i konieczności ich kontroli, jak również wykorzystania nowoczesnych technologii pakowania. Na wymienione cechy można oddziaływać poprzez optymalizację warunków przechowywania i transportu, zastosowanie poprawnych metod utrwalania oraz wykorzystanie opakowań chroniących i konserwujących.(abstrakt oryginalny)

Pobrania

Opublikowane

2021-01-30

Numer

Dział

Artykuły