Salt content in spice mixtures of selected producer on the Polish market
Abstrakt
Mieszanki przyprawowe należą do bardzo popularnych dodatków stosowanych w technologii żywności i gospodarstwach domowych. W ich skład wchodzi sól (rozumiana jako zawartość chlorku sodowego, NaCl) i warzywa oraz substancje wpływające na cechy sensoryczne, jak substancje wzmacniające smak i zapach oraz wpływające na ogólny wygląd i konsystencję przypraw. Celem głównym pracy była ocena zawartości soli w tradycyjnych mieszankach przyprawowych w porównaniu z nową linią mieszanek ziół przyprawowych produkowanych przez dwie wiodące na polskim rynku firmy. Mieszanki tradycyjne zawierały sól w bardzo szerokim zakresie - od ilości śladowych do ponad 50 g soli/100 g produktu. Zioła przyprawowe produkowane przez obie firmy nie zawierały soli. Celem dodatkowym niniejszej pracy było przedstawienie sposobów redukcji soli w diecie poprzez programy edukacyjne oraz stosowanie innowacyjnych mieszanek przypraw o obniżonej zawartości soli lub też produktów przyprawowych niezawierających soli.(abstrakt oryginalny)Pobrania
Opublikowane
2021-01-30
Numer
Dział
Artykuły
Licencja
Prawa autorskie (c) 2021 Maria Śmiechowska
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.