Health Risk Analysis and Risk Management in the Logistic-Production Chain as Factors Influencing the Quality and Safety of Food on the Example of Two Food Companies

Autor

  • Kamila Orzechowska-Przybyła ✉️ HOL - POL/Sonneveld
    author@example.org
  • Alina Niewelt Credin Polska Sp. z o.o.
  • Tomasz Lesiów Wroclaw University of Economics and Business, Poland

Abstrakt

Celem pracy była identyfikacja zagrożeń w zakresie jakości i bezpieczeństwa żywności oraz wskazanie, na podstawie analizy ryzyka, sposobów zarządzania potencjalnymi zagrożeniami w dwóch przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego o różnym profilu produkcji. Stwierdzono, że zidentyfikowano potencjalne zagrożenia dla jakości i bezpieczeństwa procesu technologicznego oraz pozostałych ogniw łańcucha logistycznego, a także opracowano procedury zapobiegawcze mające na celu minimalizację lub całkowite wyeliminowanie tych zagrożeń. Ponadto zaobserwowano, że korzyści z zarządzania ryzykiem były podobne - odczuwalne głównie w stałym wzroście świadomości producentów żywności dotyczącej konieczności produkcji bezpiecznej żywności oraz zwiększonej trosce o zdrowie i życie konsumentów. To z kolei przyczynia się do: •• rozwoju kompetencji personelu, •• usprawnienia procesów logistycznych w celu lepszej ochrony przed czynnikami zewnętrznymi, osobami nieupoważnionymi i skutkami ubocznymi, •• inwestycji i wdrażania nowych rozwiązań organizacyjnych w magazynach i obszarach produkcyjnych.(abstrakt oryginalny)

Pobrania

Opublikowane

2019-01-30

Numer

Dział

Artykuły