Health Risk Analysis and Risk Management in the Logistic-Production Chain as Factors Influencing the Quality and Safety of Food on the Example of Two Food Companies
Abstrakt
Celem pracy była identyfikacja zagrożeń w zakresie jakości i bezpieczeństwa żywności oraz wskazanie, na podstawie analizy ryzyka, sposobów zarządzania potencjalnymi zagrożeniami w dwóch przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego o różnym profilu produkcji. Stwierdzono, że zidentyfikowano potencjalne zagrożenia dla jakości i bezpieczeństwa procesu technologicznego oraz pozostałych ogniw łańcucha logistycznego, a także opracowano procedury zapobiegawcze mające na celu minimalizację lub całkowite wyeliminowanie tych zagrożeń. Ponadto zaobserwowano, że korzyści z zarządzania ryzykiem były podobne - odczuwalne głównie w stałym wzroście świadomości producentów żywności dotyczącej konieczności produkcji bezpiecznej żywności oraz zwiększonej trosce o zdrowie i życie konsumentów. To z kolei przyczynia się do: •• rozwoju kompetencji personelu, •• usprawnienia procesów logistycznych w celu lepszej ochrony przed czynnikami zewnętrznymi, osobami nieupoważnionymi i skutkami ubocznymi, •• inwestycji i wdrażania nowych rozwiązań organizacyjnych w magazynach i obszarach produkcyjnych.(abstrakt oryginalny)Pobrania
Opublikowane
2019-01-30
Numer
Dział
Artykuły
Licencja
Prawa autorskie (c) 2019 Kamila Orzechowska-Przybyła
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.