Indicators for Scientific Articles
Abstrakt
Publikacja oryginalnych wyników badań w recenzowanych czasopismach naukowych jest ważnym aspektem osiągnięć akademickich i wkładu w rozwój społeczeństwa. Jednak nieprzestrzeganie wytycznych i standardów czasopism jest częstą przyczyną odrzucania nadesłanych manuskryptów. Celem niniejszego opracowania jest przedstawienie najważniejszych zasad formalnych, których muszą przestrzegać badacze, jeśli chcą, aby ich praca została wydrukowana w czasopiśmie recenzowanym dotyczącym technologii żywności i żywienia. W artykule przedstawiono wyniki zebrane przez trzech redaktorów czasopism. Każdy z nich wybrał i przeanalizował swoje ostatnie recenzje. Następnie, opierając się na liście dziesięciu przyjętych zasad, wskazał najczęściej popełniane w nich błędy oraz częstotliwość występowania w manuskrypcie nieprawidłowości. Uzyskane przez trzech autorów wyniki okazały się bardzo zbieżne. Stwierdzono, że najczęściej popełnianymi błędami lub niezgodnościami są: niejasny opis eksperymentu, brak innowacyjności i niska ocena tekstu pod względem językowym.(abstrakt oryginalny)Pobrania
Opublikowane
2019-01-30
Numer
Dział
Artykuły
Licencja
Prawa autorskie (c) 2019 Tomasz Lesiów
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.