Przekąski a nawyki żywieniowe wśród dzieci w wieku przedszkolnym

Autor

  • Agata Piasecka ✉️ Sphinx Polska SA
    author@example.org
  • Tomasz Lesiów Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Abstrakt

Celem pracy była analiza nawyków żywieniowych wśród dzieci w wieku przedszkolnym. Badaniami ankietowymi zostali objęci rodzice dzieci w wieku od 4 do 7 lat, uczęszczających do przedszkoli na terenie miasta Brzeg. Liczba uczestników badania wynosiła 100 osób. Na podstawie uzyskanych wyników można zauważyć, że czynniki, takie jak liczba spożywanych między głównymi posiłkami przekąsek oraz wykształcenie rodziców, w dużym stopniu rzutują na sposób odżywiania się dzieci. Podstawą diety przedszkolaka powinna być prawidłowo zbilansowana dieta, dostarczająca wszystkich niezbędnych składników odżywczych młodemu organizmowi. Podając dziecku przekąski, warto częściej sięgać po te wartościowe, takie jak owoc, warzywo, można również wzbogacić je dodatkiem innych zdrowych produktów (na przykład jogurtu naturalnego).(abstrakt oryginalny)

Pobrania

Opublikowane

2019-01-30

Numer

Dział

Artykuły