3D Printers for Food Printing - Advantages and Drawbacks of Market Ready Technical Solutions

Autor

Abstrakt

Artykuł przybliża podstawy techniki druku 3D w przypadku żywności, aby wskazać realne problemy tej technologii, zwłaszcza z perspektywy najnowszych rozwiązań technicznych (drukarek 3D) dostępnych na rynku w 2022 roku. Technika druku 3D żywności budzi coraz większe zainteresowanie zarówno w badaniach naukowych, jak i na rynku. W przypadku żywności najczęściej stosowaną techniką jest ekstruzja pasty - materiał umieszczany jest w pojemniku w kształcie strzykawki i ekstrudowany, podczas gdy głowica drukująca porusza się i nakłada warstwy jedna po drugiej, odtwarzając ostateczny kształt. Chociaż przeprowadzono badania nad innymi procesami addytywnymi, takimi jak strumieniowanie spoiwa i selektywne spiekanie laserowe z wykorzystaniem sproszkowanych produktów spożywczych, nadal jest dyskusyjne, czy procesy te są wykonalne w przypadku drukowania żywności(abstrakt oryginalny)

Pobrania

Opublikowane

2022-01-30

Numer

Dział

Artykuły