Salt content in spice mixtures of selected producer on the Polish market

Autor

  • Maria Śmiechowska ✉️ Gdynia Maritime University, Poland
    author@example.org
  • Monika Drozd Gdynia Maritime University, Poland

Abstrakt

Mieszanki przyprawowe należą do bardzo popularnych dodatków stosowanych w technologii żywności i gospodarstwach domowych. W ich skład wchodzi sól (rozumiana jako zawartość chlorku sodowego, NaCl) i warzywa oraz substancje wpływające na cechy sensoryczne, jak substancje wzmacniające smak i zapach oraz wpływające na ogólny wygląd i konsystencję przypraw. Celem głównym pracy była ocena zawartości soli w tradycyjnych mieszankach przyprawowych w porównaniu z nową linią mieszanek ziół przyprawowych produkowanych przez dwie wiodące na polskim rynku firmy. Mieszanki tradycyjne zawierały sól w bardzo szerokim zakresie - od ilości śladowych do ponad 50 g soli/100 g produktu. Zioła przyprawowe produkowane przez obie firmy nie zawierały soli. Celem dodatkowym niniejszej pracy było przedstawienie sposobów redukcji soli w diecie poprzez programy edukacyjne oraz stosowanie innowacyjnych mieszanek przypraw o obniżonej zawartości soli lub też produktów przyprawowych niezawierających soli.(abstrakt oryginalny)

Pobrania

Opublikowane

2021-01-30

Numer

Dział

Artykuły