Przekąski nie tylko dla turystów. Praca przeglądowa

Autor

  • Martyna Michniewicz ✉️ Instytut Immunologii i Terapii Doświadczalnej im. Ludwika Hirszfelda Polskiej Akademii Nauk
    author@example.org
  • Tomasz Lesiów Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

Abstrakt

Celem pracy jest przedstawienie zdrowych przekąsek, które można spożywać zarówno w codziennym życiu, jak i podczas podróży. Spojrzenie na przekąski jest wieloaspektowe - poczynając od gotowych po przygotowane we własnym zakresie, od spożywanych w domu po takie, które chętnie spożywamy w czasie podróży. Przegląd dostępnej literatury, w tym zasobów internetowych, wskazuje, że konsument ma do wyboru wiele przekąsek. Wśród nich dominują przekąski roślinne, które ze względu na dostępność surowca na rynku każdy może przygotować we własnym zakresie. Poznanie prostych przepisów na zróżnicowane przekąski może zachęcić do samodzielnego ich przygotowywania, a tym samym ograniczyć spożywanie fast foodów i żywności przetworzonej. Zainteresowanie dzieci, młodzieży i studentów oraz osoby dorosłe tym, że istnieje dla nich zdrowa, smaczna alternatywa, będzie krokiem w dobrym kierunku poprawy zdrowia publicznego. Innym aspektem jest zwrócenie uwagi na dokonywanie świadomych wyborów gotowych przekąsek oferowanych przez producentów żywności w oparciu o informacje zamieszczane na etykietach, jak również śledzenie oferty gastronomii. Ważne jest też to, że pożywienie oparte na "zdrowych" przekąskach i szerzej - na "zdrowej" żywności, pozwoli nam bardziej racjonalnie nią gospodarować. (abstrakt oryginalny)

Pobrania

Opublikowane

2021-01-30

Numer

Dział

Artykuły