Prozdrowotne właściwości naparów z kwiatów hibiskusa i wybranych produktów ubocznych przetwórstwa owoców jagodowych
Słowa kluczowe:
kwiaty hibiskusa, wytłoki owocowe, właściwości prozdrowotne, napary, waloryzacja produktów ubocznych, gospodarka o obiegu zamkniętymAbstrakt
Cel: Celem pracy było porównanie prozdrowotnych właściwości naparów z kwiatów hibiskusa z naparami z wytłoków z aronii, czarnej porzeczki, maliny i truskawki. Metodyka: Materiał badawczy stanowiło pięć rodzajów naparów z wytłoków owocowych: napar z kwiatów hibiskusa oraz napar z wytłoków z aronii, czarnej porzeczki, malin i truskawek. Określono ogólną zawartość związków fenolowych, aktywność przeciwutleniającą i parametry barwy. Wyniki: Oznaczono ogólną zawartość związków fenolowych, aktywność przeciwutleniającą oraz parametry barwy. Największą ogólną zawartość związków fenolowych stwierdzono w naparze z kwiatów hibiskusa (453,25 mg GAE/L naparu). Napar z kwiatów hibiskusa wykazał także najwyższą aktywność antyoksydacyjną mierzoną testami DPPH, ABTS i FRAP. Spośród badanych naparów z wybranych produktów ubocznych owoców jagodowych napar z wytłoków aronii charakteryzował się wysoką zawartością związków fenolowych ogółem oraz działaniem przeciwutleniającym. Najniższą ogólną zawartość związków fenolowych i aktywność przeciwutleniającą stwierdzono w naparze z wytłoków truskawkowych. Implikacje i rekomendacje: Pomimo swojej popularności i różnorodności smaków komercyjne herbatki owocowe, w których wykorzystywane są owocowe produkty uboczne, wymagają standaryzacji pod względem zawartości substancji prozdrowotnych. Oznacza to, że nie ma jednolitego, kontrolowanego standardu określającego ilość konkretnych korzystnych składników prozdrowotnych w każdym opakowaniu herbatki owocowej. Przyszłe badania autorów związane z kwiatami hibiskusa i wytłokami jagodowymi będą się koncentrować na wpływie cech organoleptycznych na aktywność biologiczną oraz standaryzacji opracowanych prototypów herbatek pod względem zawartości substancji prozdrowotnych. Oryginalność/wartość: Według badań autorów napar z kwiatów hibiskusa charakteryzował się najwyższymi właściwości przeciwutleniającymi i barwiącymi. Napar z wytłoków aronii wykazał właściwości przeciwutleniające porównywalne z naparem z kwiatów hibiskusa. W konsekwencji właściwości prozdrowotne oraz niski koszt produktów ubocznych przetwórstwa owoców mogą się przyczynić do ich szerszego wykorzystania w przemyśle herbacianym.