Can You Trust a Box Diet?

Autor

  • Agnieszka Orkusz ✉️ Wroclaw University of Economics and Business
    author@example.org
  • Daniela Dobrzyńska Wroclaw University of Economics and Business

Abstrakt

W ostatnich latach tempo życia człowieka znacznie wzrosło. Zdarza się, że osoby zbyt zajęte pracą nie mają czasu na samodzielne przygotowanie pięciu posiłków dziennie i korzystają z usług firm cateringowych oferujących gotowe posiłki - dostarczane w pudełkach bezpośrednio do pracy lub miejsca zamieszkania klienta. Badanie miało na celu ocenę sposobu żywienia klientów indywidualnych na podstawie standardowej diety opracowanej przez jedną z firm (wybraną losowo). Firma ta zajmuje się cateringiem dietetycznym i ma siedzibę na terenie Dolnego Śląska. Oceny tej dokonano, opierając się na jadłospisach przygotowanych na dziesięć dni. W tym celu wykorzystano program Dieta 6D, opracowany przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie. Ilości podstawowych składników odżywczych w standardowych jadłospisach przyjętych przez firmę cateringową nie były zgodne z zaleceniami dotyczącymi racjonalnego żywienia. Zaletą serwowanych posiłków było zaś to, że klientom oferowano codziennie różnorodne posiłki bogate w warzywa i owoce.(abstrakt oryginalny)

Pobrania

Opublikowane

2022-01-30

Numer

Dział

Artykuły