Rola substancji słodzących, w tym polioli, w diecie człowieka. Badania ankietowe
Abstrakt
Celem pracy jest przedstawienie zwyczajów żywieniowych dotyczących substancji słodzących oraz wiedzy na ich temat i częstotliwości ich spożycia ze szczególnym uwzględnieniem polioli. Na podstawie przeprowadzonych badań ankietowych stwierdzono, że kobiety, wybierając produkty żywnościowe kierują się wartością energetyczną, a mężczyźni kierują się smakiem. Wiedza na temat szkodliwości nadmiernego spożycia cukru jest bardzo wysoka, choć nie każdy wiedział, że spożycie substancji słodzących ma bardziej korzystny wpływ na zdrowie niż spożycie cukru. Mniej niż połowa osób uważała, że wszystkie dopuszczone do spożycia substancje słodzące są bezpieczne dla zdrowia. Kobiety spożywają częściej niż mężczyźni niektóre produkty o naturalnej zawartości polioli (kalafior i gruszki) i są bardziej świadome tego, w jakich produktach żywnościowych są one obecne. Wiele osób nie wie, że spożywa substancje intensywnie słodzące (np. w gumach do żucia) oraz poliole (np. w owocach i warzywach). Ponieważ prawie każdy konsument (świadomie lub nieświadomie) spożywa poliole przynajmniej w niewielkich ilościach, to istnieje potrzeba zwiększenia dostępu do informacji dotyczących substancji słodzących.(abstrakt oryginalny)Pobrania
Opublikowane
2021-01-30
Numer
Dział
Artykuły
Licencja
Prawa autorskie (c) 2021 Agnieszka Ciekańska
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.