Znaczenie i wykorzystanie białkowych składników serwatki
Słowa kluczowe:
białka serwatkowe, biologicznie aktywne białka, właściwości prozdrowotneAbstrakt
W serwatce, pozostającej jako produkt uboczny po skoagulowaniu kazeiny mleka w procesie produkcji serów, występuje wiele różnorodnych białek, które nie tylko wyróżniają się wysoką wartością odżywczą, ale przejawiają też atrakcyjne właściwości funkcjonalne oraz biologiczne. W artykule przedstawiono właściwości i kierunki wykorzystania najważniejszych białek serwatkowych, w tym: β-laktoglobuliny, α-laktoalbuminy, immunoglobulin, albuminy serum, laktoferyny, laktoperoksydazy, lizozymu, osteopontyny i glikomakropeptydu oraz produktów ich modyfikacji.Pobrania
Opublikowane
2024-01-17
Numer
Dział
Artykuły
Licencja
Prawa autorskie (c) 2023 Józefa Chrzanowska, Anna Dąbrowska, Marek Nowak
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.