Entrepreneurship as Endogenous Development Potential of Communes in the Świętokrzyskie Province
Abstrakt
W Polsce między gminami widoczne są różnice rozwojowe. Cele artykułu stanowią ocena znaczenia przedsiębiorczości w rozwoju regionalnym i określenie jej różnorodności przestrzennej w województwie świętokrzyskim za pomocą miary synteycznej. Analiza za lata 2010-2017 została przeprowadzona w 102 gminach województwa świętokrzyskiego. Miara przedsiębiorczości Si w 2010 r. mieściła się w przedziale od 0,28 do 0,78, w 2017 r. - od 0,32 do 0,86, a miara OE - od 0,35 do 0,83 w 2010 r. i od 0,21 do 0,78 w 2017 r. Na poziom przedsiębiorczości wpływały: poziom bezrobocia i liczba pracowników, podmiotów gospodarczych, osób fizycznych prowadzących działalność gospodarczą i infrastruktura. Nawyższym wskaźnikiem przedsiębiorczości chrakteryzowały się miasta Kielce, Sandomierz, Skarżysko-Kamienna, Ostrowiec Świętokrzyski, stanowiące jednostki o rozwiniętej funkcji przemysłowej. Najniższą wartość tego wskaźnika odnotowano w takich miejscowościach, jak: Waśniów, Michałów, Koprzywnica, Klimontów, stanowiących jednostki o rozwiniętej funkcji rolniczej.(abstrakt oryginalny)Pobrania
Opublikowane
2019-01-30
Numer
Dział
Articles
Licencja
Prawa autorskie (c) 2019 Adrian Lipa
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.