Innowacyjny model wspierania krótkich łańcuchów dostaw żywności przez jednostkę samorządu terytorialnego na przykładzie Gminy Kamienna Góra

Autor

DOI:

https://doi.org/10.15611/br.2024.1.12

Słowa kluczowe:

krótkie łańcuchy dostaw żywności, samorząd terytorialny, innowacyjny model, Kamienna Góra

Abstrakt

Cel: Zasadniczym celem niniejszego artykułu jest przedstawienie innowacyjnego modelu wspierania krótkich łańcuchów dostaw żywności oraz próba oceny skuteczności działań podejmowanych przez lokalne władze na rzecz rozwoju rynku lokalnego na przykładzie gminy Kamienna Góra.

Metodologia: Artykuł bazuje na krytycznej analizie literatury przedmiotu oraz badaniach własnych w oparciu o wywiady pogłębione w zastępcą wójta oraz dyrektorem Inkubatora Przedsiębiorczości Gminy Kamienna Góra, analizę dokumentów strategicznych gminy oraz własne obserwacje.

Wyniki: Wyniki badań wykazują, że wdrożenie innowacyjnego modelu wspierania krótkich łańcuchów dostaw żywności przyczyniło się do rozwoju lokalnego rynku rolnego, jednakże dalsze funkcjonowanie tego systemu wymaga stałego wsparcia ze strony samorządu terytorialnego.

Implikacje i rekomendacje: Wnioski z badań mogą przyczynić się do opracowania rekomendacji dla polityki publicznej, która wspierałaby rozwój lokalnych rynków żywności w sposób bardziej spójny i zrównoważony na poziomie krajowym.

Oryginalność/wartość: Badanie tego tematu jest uzasadnione rosnącą potrzebą wspierania lokalnych rynków żywności jako narzędzia zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich.

Pobrania

Statystyki pobrań niedostępne.

Bibliografia

Acella, M., Petrinia, A., Bulgaria, R., Ertania, A., Sebök, A., Delvecchio, M., & Nicola, S. (2024). Quality perception of short

food supply chains products: From the producer’s to the consumer’s point of view. International Journal of Food Studies, 13(1), 127-144. https://doi.org/10.7455/ijfs/13.1.2024.a10

Alkahtani, M., Khalid, Q. S., Jalees, M., Omair, M., Hussain, G., & Pruncu, C. (2021). E-agricultural supply chain management coupled with blockchain effect and cooperative strategies. Sustainability, 13(2), Article 816. https://doi.org/10.3390/su13020816

Babczuk, A., Kachniarz, M., & Piepiora, Z. (2017). Work efficiency of local government. In P. Jedlička, P. Marešová, I. Soukal (Eds.), Double-blind peer-reviewed proceedings of the international scientific conference Hradec Economic Days 2017, Vol. 7(1) (pp. 20-28).

Drucker, P. F. (1992). Innowacja i przedsiębiorczość. Praktyka i zasady (A. Ehrlich, Tłum.). Państwowe Wydawnictwo Ekono-miczne.

Gallaud, D., & Laperche, B. (2016). Economie circulaire et développment durable, écologie industrielle et circuits courts. série Smart Innovation, Vol. 5. ISTE Editions. https://doi.org/10.3917/reru.164.0919b

González-Azcárate, M., Cruz-Maceín, J. L., Bardají, I., & García-Rodríguez, A. (2023). Local food policies from a city-region approach: Fostering the SFSCs in the region of Madrid. Cities, 133 Article 104158. https://doi.org/10.1016/j.cities.2022.104158

GUS. (2023). Głowny Urząd Statystyczny. https://stat.gov.pl/index.php

Kachniarz, M., & Raftowicz, M. (2020). The institutional model of local food market organization with the participation of local government. In P. Slavíčková, J. Stoklasa (Eds.), KNOWCON 2020. Knowledge on Economics and Management. Conference proceedings (pp. 59-65). Palacký University Olomouc. https://doi.org/10.5507/ff.20.24457987

Kotler, P. (1994). Marketing. Analiza, planowanie, wdrażanie i kontrola (M. Belka, Ed.). Gebethner i Ska.

Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich. (n.d.). Baza Grup Operacyjnych EPI. https://www.ksowplus.pl

Martinez, S., Hand, M., Da Pra, M., Pollack, S., Ralston, K., Smith, T., Vogel, S., Clark, S., Lohr, L., Low, S., & Newman, C. (2010). Local food systems concepts, impacts, and issues. United States Department of Agriculture. https://www.ers.usda.gov/publications/pub-details?pubid=46395

Matysiak, A. (1999). Źródła kapitału społecznego. Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu.

Podręcznik Oslo. Zasady gromadzenia i interpretacji danych dotyczących innowacji. (2008). (3rd ed.). Ministerstwo Nauki

i Szkolnictwa Wyższego.

Raftowicz, M. (2022). Uwarunkowania rozwoju krótkich łańcuchów dostaw żywności. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodni-czego we Wrocławiu.

Raftowicz, M., Kalisiak-Mędelska, M., & Kachniarz, M. (2019). The influence of local government on the development of short food supply chains. In Conference Proceedings of the Boston Conference Series – November 2019. FLE Learning.

Raftowicz, M., Solarz, K., & Dradrach, A. (2024). Short food supply chains as a practical implication of sustainable development ideas. Sustainability, 16(7), Article 2910. https://doi.org/10.3390/su16072910

Raftowicz-Filipkiewicz, M. (2013). Marketing terytorialny jako narzędzie budowania przewagi konkurencyjnej gmin Doliny Baryczy. Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 1(14), 57-68.

Raftowicz-Filipkiewicz, M., Struś, M., & Pilawka, T. (2016). Rola NGO we wdrażaniu polityki spójności. Teoria a praktyka. Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 455, 93-100.

Salin, V. (1998). Information technology in agri-food supply chains. The International Food and Agribusiness Management Review, 1(3), 329-334. https://doi.org/10.1016/S1096-7508(99)80003-2

Schumpeter, J. A. (1934). The theory of economic development. Harvard University Press.

Schumpeter, J. A. (1942). Capitalism, socialism, and democracy. Harper&Brothers.

Solarz, K., Raftowicz, M., Kachniarz, M., & Dradrach, A. (2023). Back to locality? Demand potential analysis for short food supply chains. International Journal of Environmental Research and Public Health, 20(4), Article 3641. https://doi.org/10.3390/ijerph20043641

Wojciechowski, M. (2015). Innowacje w samorządzie terytorialnym. In P. A. Nowak (Ed.), Innowacje 2015. Rozwój społeczeństwa informacyjnego w nowej perspektywie finansowej (pp. 117-126). Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego.

Zerbian, T., Adams, M., Dooris, M., & Pool, U. (2022). The role of local authorities in shaping local food systems. Sustainability, 14(19), Article 12004. https://doi.org/10.3390/su141912004

Opublikowane

2025-01-31

Numer

Dział

Articles
Received 2024-08-31
Accepted 2024-10-30
Published 2025-01-31