Selected Determinants of Production and Sales of Products in Short Food Supply Chains by Farms Keeping Animals of Native Breeds
Abstrakt
Celem badań była identyfikacja czynników determinujących podejmowanie przez gospodarstwa decyzji o wytwarzaniu i sprzedaży produktów pozyskanych ze zwierząt ras rodzimych w krótkich łańcuchach dostaw żywności. Materiał empiryczny stanowiły wyniki badań przeprowadzonych w 2017 r., w których wykorzystano metodę wywiadu bezpośredniego. Próba objęła 144 gospodarstwa utrzymujące zwierzęta ras rodzimych, takich jak bydło, owce i świnie. Zakres przestrzenny badań obejmował trzy województwa Polski południowo-wschodniej. Do czynników pozytywnie stymulujących rozwój sprzedaży żywności w krótkich łańcuchach dostaw należą posiadana przez hodowców wiedza i umiejętności oraz popyt na produkty pochodzące z gospodarstw. Do grupy czynników powodujących, że gospodarstwa nie podejmują tej działalności, zaliczono nakłady pracy własnej, potrzebę opracowania koncepcji marketingowej dla tej działalności i wykreowanie odpowiedniego wizerunku na rynku, a także przepisy weterynaryjne, sanitarne oraz podatkowe.Pobrania
Opublikowane
2020-01-30
Numer
Dział
Artykuły
Licencja
Prawa autorskie (c) 2020 Renata Matysik-Pejas
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.