Innovation and Efficiency of Food Industry Firms in Poland by Regions
Abstrakt
Celem opracowania była próba oceny działalności innowacyjnej i efektywności nakładów ponoszonych na działalność innowacyjną w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego w Polsce w ujęciu regionalnym oraz wskazanie przewag przedsiębiorstw z określonych województw z punktu widzenia ich aktywności innowacyjnej i efektywności. Zbadano nakłady i efekty działalności innowacyjnej przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w poszczególnych województwach Polski w latach 2016-2018. Najbardziej aktywne innowacyjnie okazały się przedsiębiorstwa z województw mazowieckiego i małopolskiego. Dużą skłonność do wdrażania innowacji i wysoką efektywność odnotowano w przedsiębiorstwach z województw warmińsko-mazurskiego i dolnośląskiego. Najwyższą efektywnością nakładów poniesionych na działalność innowacyjną cechował się przemysł spożywczy w województwach lubuskim i opolskim. Mimo wysokiej skłonności do wdrażania innowacji, mało efektywne okazały się przedsiębiorstwa przemysłu spożywczego w województwach lubelskim i mazowieckim. Najgorzej na tle analizowanych regionów wypadły przedsiębiorstwa w województwie łódzkim.Pobrania
Opublikowane
2020-01-30
Numer
Dział
Artykuły
Licencja
Prawa autorskie (c) 2020 Aneta Zakrzewska
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.