Diversification of Competitive Results of the Food Industry of the ʻOldʼ and ʻNewʼ EU Countries
Abstrakt
Celem opracowania była ocena zróżnicowania wyników konkurencyjnych przemysłu spożywczego w krajach "starej" i "nowej" UE w latach 2004, 2011 i 2018. Obliczono wskaźniki udziału w wewnątrzunijnym eksporcie, pokrycia importu eksportem oraz ujawnionych przewag komparatywnych przemysłu spożywczego, a następnie zastosowano wybrane statystytyki opisowe (średnia arytmetyczna, współczynnik zmienności, dolny i górny kwartyl, mediana, rozstęp, rozstęp kwatylowy), wykresy-ramka wąsy oraz test Manna-Whitneya U. Z przeprowadzonych badań wynika, że występują wyraźne dysproporcje między krajami "starej" i "nowej" UE w zakresie wszystkich ocenianych wskaźników pozycji konkurencyjnej, głównie w przypadku udziału w eksporcie. Ocena wyników konkurencyjnych w kolejnych latach wskazuje, że ma miejsce stopniowy proces niwelowania luki w zakresie pozycji konkurencyjnej przemysłu spożywczego krajów ,,starej" i ,,nowej" UE.Pobrania
Opublikowane
2020-01-30
Numer
Dział
Artykuły
Licencja
Prawa autorskie (c) 2020 Katarzyna Łukiewska
Praca jest udostępniana na licencji Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 3.0 Unported License.