Dividend Payment Policy across Food Industry Companies - the Case of European Economies
Abstrakt
Celem artykułu jest określenie czynników wpływających na politykę wypłaty dywidendy. Przeprowadzona analiza została oparta na niezbilansowanych danych panelowych obejmujących 4 582 obserwacji firm z 35 krajów w ciągu 20 lat (1999-2018). Badaniami objęto spółki notowane na europejskich rynkach kapitałowych. W badaniu zidentyfikowano czynniki wpływające na decyzję o wypłacie dywidendy. Determinantą wypłaty dywidendy w bieżącym okresie była głównie decyzja o dalszej kontynuacji jej wypłaty. Odzwierciedla to oczekiwania inwestorów w tym sektorze. Przeprowadzone badania ponadto potwierdziły, iż poziom produktywności badanych przedsiębiorstw sektora spożywczego wpływał na decyzję o wypłacie dywidendy silniej niż poziom rentowności i sama wielkość tych przedsiębiorstw. Wyższy poziom zadłużenia był czynnikiem ograniczającym poziom wypłaty dywidendy, zmienna ta nie miała jednak aż tak znaczącego wpływu. Wynika to z niskiego poziomu zadłużenia przedsiębiorstw sektora spożywczego. Uzyskane wyniki potwierdzają założenia teorii agencji i asymetrii informacji oraz wpisują się w nurt międzynarodowych badań w zakresie rynków kapitałowych dotyczących charakterystyki polityki dywidendowej w ujęciu branżowym.Pobrania
Opublikowane
2020-01-30
Numer
Dział
Artykuły
Licencja
Prawa autorskie (c) 2020 Magdalena Mądra-Sawicka
Praca jest udostępniana na licencji Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 3.0 Unported License.