Intra-regional Diversification of the Level of Entrepreneurship Relative to the Competitiveness of Eastern Poland Poviats
Abstrakt
Proces działania jednostki odbywa się w przestrzeni endogenicznych i egzogenicznych zasobów. Przedsiębiorczość odgrywa istotną rolę w efektywnej alokacji zasobów. Celem artykułu jest analiza zróżnicowania poziomu przedsiębiorczości powiatów względem ich konkurencyjności z zastosowaniem miary syntetycznej powiatów Polski Wschodniej. Jako materiał źródłowy wykorzystano dane z BDL GUS z lat 2010-2017. Przedsiębiorczość i konkurencyjność są głównymi determinantami rozwoju regionu. Zdecydowanie wyższym poziomem konkurencyjności charakteryzowały się powiaty o wyższym poziomie miary przedsiębiorczości. Najlepsze jednostki to powiaty: mielecki, bieszczadzki, leski, tarnobrzeski, mielecki, białostocki. W 2010 r. miara przedsiębiorczości wahała się od 0,04 do 0,43 w 2017 r. od 0,13 do 0,53 (miara konkurencyjności od 0,31 do 0,46; od 0,32 do 0,52). Na pozycję powiatów wpływały nakłady inwestycyjne, wartość brutto środków trwałych, produkcja sprzedana przemysłu, podmioty gospodarcze, dochody własne.(abstrakt oryginalny)Pobrania
Opublikowane
2020-01-30
Numer
Dział
Artykuły
Licencja
Prawa autorskie (c) 2020 Paweł Dziekański
Praca jest udostępniana na licencji Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 3.0 Unported License.