Prerequisites and Opportunities for the Use of the 5S Principles in the Company Laboratory in an Organic Mill

Autor

  • Szymon Dziuba ✉️ Wrocław University of Economics
    author@example.org
  • Anna Cierniak-Emerych Wrocław University of Economics

Abstrakt

Sukces organizacji gospodarczych wiąże się z poszukiwaniem przez nie nowych sposobów utrzymania i zwiększania przewagi konkurencyjnej. Szczególnie dotyczy to branży spożywczej, a zwłaszcza sektora ekoprzetwórstwa żywności, którego klienci oczekują żywności wysokiej klasy, zawierającej makro- i mikroelementy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Mając to na względzie, menedżerowie do rozwiązywania problemów pojawiających w zarządzanych przez nich jednostkach gospodarczych często wykorzystują wyszukane narzędzia i technologie, zamiast posługiwać się tymi już dostępnymi i zweryfikowanymi. Chodzi zwłaszcza o rozwiązania bazujące na założeniach zdrowego rozsądku, takich jak m.in. praktyka 5S. W tym kontekście uznano za zasadną próbę wdrożenia metody 5S w laboratorium przedsiębiorstwa produkującego ekomąki. W badaniach empirycznych prowadzonych metodą case study posiłkowano się obserwacją jawną oraz swobodnymi wywiadami z kierownictwem i laborantami. Skorzystano z udostępnionych materiałów ewidencyjnych. Na podstawie analizy zebranych informacji ukazano przesłanki i możliwości wdrożenia 5S.(abstrakt oryginalny)

Pobrania

Opublikowane

2019-01-30

Numer

Dział

Artykuły