Biodiversity Assessment and Sustainability Communication in Regional Value Chains of SMEs in the Food Sector
Abstrakt
Celem artykułu jest ocena zestawu wskaźników opracowanych przez autorów w ramach projektu "Regionalne łańcuchy wartości w kontekście bioróżnorodności i usług ekosystemowych - na przykładzie czesko-polsko-saksońskiej współpracy badawczej". Zestaw wskaźników może być wykorzystywany jako narzędzie do oceny poziomu ochrony różnorodności biologicznej małych i średnich przedsiębiorstw sektora spożywczego w skali mikro oraz komunikowania zrównoważoności w ich łańcuchach wartości. Po wprowadzeniu i przeglądzie literatury przedstawiono zestaw wskaźników dla przedsiębiorstw rolnych. Na podstawie badań jakościowych wybranych rolników zestaw ten oceniono za pomocą elementów analizy SWOT. Wyniki badania wykazały wady i atuty konstrukcji zestawu wskaźników, a także szanse i zagrożenia związane z jego wykorzystaniem. W tekście przedstawiono zalecenia dotyczące dalszych badań, głównie związane z komunikacją zrównoważoności w regionalnych łańcuchach wartości w małych i średnich przedsiębiorstwach sektora spożywczego.(abstrakt oryginalny)Pobrania
Opublikowane
2019-01-30
Numer
Dział
Artykuły
Licencja
Prawa autorskie (c) 2019 Sabina Zaremba-Warnke
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.