Perishable Food Cargo Losses and Damage in Cold Chains - an Empirical Analysis
Abstrakt
Celem artykułu była analiza przyczyn strat i szkód w ładunkach żywności szybko psującej się w łańcuchach chłodniczych. Analiza empiryczna 1816 roszczeń i ekspertyz szkodowych przeprowadzonych przez wiodącą firmę rzeczoznawczo-kontrolną w latach 2015-2018 pozwoliła zidentyfikować główne przyczyny strat i szkód w badanej grupie ładunków, które przypisano do jednej z pięciu kategorii: 1) przerwanie integralności łańcucha chłodniczego; 2) niewłaściwe opakowanie, sztauowanie i przygotowanie ładunku do przewozu (szczególnie brak lub niewystarczające wstępne mrożenie lub schłodzenie do wymaganej temperatury); 3) opóźnienia w dostawie; 4) błędy i opuszczenia w dokumentach transportowych i instrukcjach wysyłkowych; 5) decyzje administracyjne. Wnikliwa analiza tych wyników wykazała, że to błąd ludzki leżał u podłoża wielu szkód, przyczyniając się do powstania około 50% z nich. Wskazuje to na potrzebę zwiększania świadomości wśród wszystkich uczestników łańcucha chłodniczego odnośnie do szczególnych wymagań żywności szybko psującej się, gdyż nawet niewielkie odstępstwa od nich mogą prowadzić do poważnej szkody lub straty całkowitej ładunku.(abstrakt oryginalny)Pobrania
Opublikowane
2019-01-30
Numer
Dział
Artykuły
Licencja
Prawa autorskie (c) 2019 Magdalena Klopott
Praca jest udostępniana na licencji Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 3.0 Unported License.