Family-based Brand Equity in the Hospitality Industry

Autor

  • Maciej Dębski ✉️ University of Social Sciences
    author@example.org
  • Hanna Górska-Warsewicz Warsaw University of Life Sciences
  • Teresa Skalska Vistula School of Hospitality

Abstrakt

Konkurencyjność przedsiębiorstw rodzinnych świadczących usługi noclegowe jest istotnym czynnikiem gwarantującym ich funkcjonowanie na rynku. Wśród wyróżników firm rodzinnych wymienić można: gościnność, jakość świadczonych usług oraz relacje między gościem a przedsiębiorcą bazujące na zaufaniu. Badania empiryczne w formie CAWI przeprowadzono w latach 2017-2018 wśród 83 przedstawicieli firm rodzinnych. Analizie poddano 23 elementy charakteryzujące markę firm rodzinnych, w tym m.in. rozpozna- walne logo i nazwę, jakość usługi, zaufanie, otwartość na potrzeby gości. Głównym celem badań była odpowiedź na pytanie o percepcje znaczenia marki przez właścicieli obiektów noclegowych. Wyniki dowiodły, że w opinii ankietowanych marka odpowiada za identyfikację i wyróżnienie przedsiębiorstwa, umożliwia kształtowanie wizerunku, utrzymanie stałych klientów i pozyskanie nowych gości. Jednocześnie zapewnia rozwój przez zwiększenie siły przetargowej, osiągnięcie przewagi konkurencyjnej i zagwarantowanie dodatkowych przychodów.(abstrakt oryginalny)

Pobrania

Opublikowane

2019-01-30

Numer

Dział

Artykuły